Jaar van deelname: 2011
Leeftijd: 31
Functieomschrijving: Budgetteerder
Lokale overheid: Gemeente Benkulu
Land: Indonesie
Talentprogramma: Fiscale Decentralisatie & Lokale Financien
Stagegemeente: Gemeente Hoorn

Mijn werk voor gemeente Benkulu
” Gemeente Bengkulu is gelegen op het Indonesische eiland Sumatra en telt 225.000 inwoners. De gemeente heeft in 2008 een ontwikkelingsprogramma gelanceerd met een focus op educatie, gezondheidszorg en lokaal ondernemerschap.”

” Ik werk als budgetteerder bij gemeente Benkulu en het is mijn verantwoordelijkheid om processen te ontwikkelingen voor financiële planning en budgettering.”

Ervaringen in Nederland
” Ik had al eerder deelgenomen aan trainingen over financieel management, maar de training ‘ Fiscale Decentralisatie & Lokale Financiën’ in Den Haag was echt iets anders.  Deze training ging niet alleen in op de fiscale dimensie van decentralisatie, maar ook op andere dimensies, zoals politieke, economische en administratieve. Veel meer dan bij andere trainingen werd er veel aandacht besteed aan inbreng van de deelnemers en het gaf mij daardoor de kans veel van mijn ervaringen te delen met de andere deelnemers.  De training bracht veel presentaties van de trainers en experts, maar ook praktische voorbeelden vanuit verschillende landen en veel mogelijkheden tot het stellen van vragen. Ik heb nieuwe kennis verkregen van de experts tijdens de training maar ook goede discussies gehad en ervaringen uitgewisseld met verschillende deelnemers uit landen als Ecuador, Albanië, Kenia, Nigeria, India, Palestina en Nederland. Ik ben er zeker van dat dit mij heeft geholpen het conceptuele raamwerk van fiscale decentralisatie beter te begrijpen.”

“Tijdens mijn stage bij gemeente Hoorn heb ik verschillende belangrijke mensen, zoals de burgemeester, de wethouders van Financiën en Speciale planning, de gemeente secretaris en natuurlijk mijn Nederlandse gastgezin ontmoet!”

“Als deel van het stageprogramma, heb ik het grootste project in Hoorn, genaamd Oostereiland bezocht.Oostereiland was vroeger een gevangenis en is nu gerenoveerd en tot bioscoop, restaurant, museum en woonhuizen verworden. Ook heb ik de mogelijkheid gekregen te zien hoe Hoorn het jaarlijkse budget voorbereid, de financiële administratie organiseert en audit. Wat ik echter de meest indrukwekkende ervaring vond in Hoorn was mijn ‘VIP-bezoek’ aan de raadsvergadering! Het doel van deze vergadering was het korten van verschillende subsidies voor verschillende organisaties in Hoorn als gevolg van de economische recessie.”

Back-Home-Action Plan
“Na mijn terugkeer naar Indonesia zal ik mijn nieuwe kennis en ervaringen delen met mijn collega’s op mijn afdeling door middel van presentaties en gesprekken. Ook zal ik verslag doen aan het hoofd van de afdeling. Over het algemeen zal ik mijn nieuwe kennis gebruiken om mijn organisatie te helpen de taken die de burgemeester ons oplegt beter uit te voeren.”

“Ik zal proberen een beleidsadvies te schrijven aan de burgemeester waarbij ik focus op het ontwikkelen van een effectievere financieringsstructuur, aansturen op meer betrokkenheid van de burgers in het budgetteringsproces en meer transparantie en accountability binnen lokaal financieel management promoten. I will geloven dat mijn nieuwe kennis en kunde een nieuw perspectief zal brengen op ons budget proces en op het lokale publieke financieringsmanagement in de regio.”