Jaar van deelname: 2009
Leeftijd: 29
Functieomschrijving: Medewerker publieke relaties
Lokale overheid: Gemeente Bitola
Land: Macedonie
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage gemeente: Gemeente Huizen

Mijn werk voor gemeente Bitola 
“Toen ik werkte als journalist, was ik aanwezig bij alle belangrijke gebeurtenissen in mijn land, maar ik was er nooit echt actief bij betrokken. Ik wilde de andere kant van het publieke leven staan – het creeeren en uitvoeren van beleid, in plaats van er alleen over te schrijven.”

“Als adviseur publieke relaties bij de gemeente Bitola, probeer ik nooit het perspectief van de burger te verliezen, omdat ik sterk geloof dat echte democratie alleen kan worden gevoeld op het lokale niveau. Op dat niveau spelen onze dagelijkse behoeften en problemen en daar is ook de snelste manier om ze op te lossen.”

“Lokaal bestuur in Macedonie staat midden in het decentralisatieproces, dat betekent nieuwe competenties, uitdagingen en verantwoordelijkheden. Gemeenten proberen uit alle macht de veranderingen bij te benen, maar er is een gebrek aan kennis. Er is een gezegde in Macedonie dat luidt: ‘ alles is gemakkelijk voor de Maestro’ . Lokale overheden kunnen hun diensten verbeteren in kwantiteit en kwaliteit als de juiste mensen op de juiste plek zouden worden gezet. Human Resource management is essentieel voor een vlotte transformatie van het oude, communistische systeem naar een moderne, effectieve gemeente die gericht is op dienstverlening.”

“Het kunnen delen van kennis en ervaringen met collega’s vanuit de hele wereld is een mogelijkheid die veel generaties voor ons niet hadden. Talent for Governance biedt een unieke kans om nieuwe een toepasbare ideeën te creëren en te delen.”

“Verder, met de ervaringen van het programma op zak, kunnen we in Macedonië een aantal best-practices vanuit verschillende plekken op de wereld uitvoeren. Op lange termijn zal dit tot een betere toekomst leiden voor de gemeente en het land.”

Update 2011
Emilia werkt tegenwoordig als directeur van het Centrum voor Ontwikkeling van de Pelagonjia Regio.

“Talent for Governance heeft mijn werk op het gebied van burgerparticipatie bij beleidsvorming en besluitvorming veranderd. Ik heb de kennis die heb opgedaan gedeeld met mijn medewerkers.”