Jaar van deelname: 2017
Leeftijd: 33
Functieomschrijving: Afdelingshoofd Bestuurszaken
Lokale overheid:  Gemeente Caloocan
Land: Filipijnen
Talentprogramma: Local Economic Development
Stage: Hoorn

Mijn werk voor de gemeente

Ik heb rechten gestudeerd en werk als afdelingshoofd Bestuurszaken bij de gemeente. Ik leid de organisatie en implementatie van een aantal gemeentelijke programma’s en projecten en lever bestuurs-ondersteunende diensten. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van plaatselijke beleidsplannen.

Ervaringen in Nederland

Ik heb een geweldige stageweek gehad. Alle ambtenaren die ons hebben begeleid waren behulpzaam, vriendelijk en hebben veel kennis met ons gedeeld over hun taken in de regio’s waar zij werkten. Wat ik het meest interessant vond, is dat hun lokale overheid samenwerkt met universiteiten en lokale ondernemers ten behoeve van de ontwikkeling van de steden. Op deze manier konden we zien hoe de overheid het concept van de ‘triple helix’ toepast, een strategie waar ik eenmaal thuis mijn collega’s graag bekend mee wil maken.

Uitdaging: kwaliteit van leven versus snelle bevolkingsgroei

De gemeente Caloocan staat voor de enorme uitdaging om bestuurlijke hervormingen te realiseren die de snelle urbanisatie en bevolkingsgroei het hoofd kunnen bieden. Er moeten strategieën worden bedacht om armoede en werkloosheid aan te pakken en om investeringen en economische activiteiten te stimuleren. Dit kan in het Noorden, waar nog open stukken grond liggen die kunnen worden gebruikt voor verdere economische ontwikkeling in de vorm van een industriële hub. Daarvoor moeten groei- en ontwikkelingsplannen worden ontwikkeld. Een economisch kader zal helpen om de besluitvorming te vergemakkelijken voor een snellere economische groei en welvaart van onze stad. Het uiteindelijke doel van het huidige gemeentebestuur is om de inwoners van Caloocan goede openbare diensten te leveren op het gebied van gezondheid, onderwijs en infrastructuur. Daar is economische groei voor nodig.

Caloocan, Filipijnen

Met meer dan 1.5 miljoen inwoners op 53,2 vierkante kilometer is Caloocan de op twéé na grootste stad van de Filipijnen. Het is gelegen in het noordelijke deel van Metro Manila, ook wel National Capital Region genoemd, en is onderverdeeld in 16 zones.