Jaar van deelname: 2011
Leeftijd: 35
Functie omschrijving: Coordinator Rurale Watervoorziening en Reiniging 

Lokale overheid: Mbambwe District
Land: Zambia
Talentprogramma: Klimaatverandering & Duurzaamheid
Stagegemeente: Gemeente Meppel

Mijn werk voor Mambwe District
“Toen ik dit Talentprogramma online tegen kwam, voelde het direct als een mooie kans om andere jonge ambtenaren te ontmoeten vanuit de hele wereld en van elkaar te leren. Speciaal omdat de projecten op het gebied van Watervoorziening en reiniging eindigen over twee jaar, is het van belang dat de capaciteiten van lokale overheden op een niveau komen dat zij het zelf kunnen na het einde van de programma’s, wat tot op heden niet het geval is.”

“Mambwe is een ruraal vallei district in de oostelijke provincie van Zambia. Het is een relatief nieuw district, met een hoop onderontwikkelde infrastructuur, dat de dienstverlening heel uitdagend maakt. De meeste mensen in rurale gebieden krijgen hun water vanuit putten, stomen of de Luangwa rivier. Meestal is het water erg vies en dus onveilig. Ook zorgen de latrines in de rurale gebieden vaak voor problemen door slechte constructie en ze dreigen vaak om te vallen en meegevoerd te worden wanneer er overstromingen zijn.”

Ervaringen in Nederland en Back-Home-Action plan
“Het programma was erg intensief, maar behandelde veel praktische cases en uitwisselingen met andere ambtenaren. De drie-lagen aanpak binnen geintergreerd water management, het urbane landbouw idee en Klimaatveranderings adaptatie beleid kunnen allemaal worden geintegreerd in onze planning, maar voordat dat kan, zal er eerst nog een hoop moeten gebeuren in onze instituties. De stage bij gemeente Meppel. ookal was die kort, heeft mij de kans gegeven om veel van de eerder opgedane theorie in praktijk te zien.”