Jaar van deelname: 2011
Leeftijd: 26
Functieomschrijving: Ambtenaar Ruimtelijke Ordening
Lokale overheid: Gemeente Balikpapan
Land: Indonesie
Talentprogramma: Klimaatverandering & duurzaamheid
Stagegemeente: Gemeente Groningen

Mijn werk voor gemeente Balikpapan  
“Balikpapan is een havenstad met ongeveer 500.000 inwoners en is gelegen aan de oostkust van Borneo. Dit gebied is rijk aan ruwe grondstoffen zoals hout en petroleum. Petroleum is de belangrijkste brom van inkomen in de regio.”

“Ik werk als ambtenaar ruimtelijke ordening voor de afdeling ruimtelijke ordening en woningbouw van Balikpapan. In mijn functie houd ik mij bezig met planning, adviseren en het begeleiden van het management van landgebruik. Ik kijk naar alle technische aspecten van vergunningen en zorg ervoor dat ze gelijk zijn aan het milieu beleid en de capaciteit van het land.”

Ervaringen in Nederland 
“Ik heb nieuwe aanpakken en ideen leren kennen die ook toepasbaar zijn in mijn gemeente. Een aantal zaken, zoals ‘ wie betalen de waterschappen?’, communicatie, stakeholder invloed in het watermanagement en het meervoudig gebruik van ruimte zijn mij duidelijk geworden. Sommige proef prjecten van het water platform Haaglanden hebben mij geïnspireerd om mijn gemeente raad te adviseren om rivieroevers te gaan gebruiken als ecologische zones om zo richting ‘eco-stads’ planning te gaan.”

“Mijn stage bij de afdeling duurzaamheid bij gemeente Groningen was erg intensief. Ik heb meer geleerd over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente en bezocht een grond sanitatie lokatie bij Europark. Verder bouwt gemeente Groningen nieuwe woongebieden compleet met alle faciliteiten die nodig zijn om mensen te trekken daar te wonen en werken. ”

“Ik nam ook deel aan een netwerk activiteit met Jong Den Haag, het netwerk van jonge ambtenaren van gemeente Den Haag.  Van deze meeting heb ik meegenomen dat in hun gemeente er heel vrij informatie tussen afdelingen wordt gedeeld en dat er veel in teams wordt gewerkt.”

Back-Home-Action Plan
“Mijn ambitie is om vijf projectvoorstellen aan mijn gemeenteraad voor te leggen en om deze in de nabije toekomst te kunnen uitvoeren. Ik zal mijn kennis, nieuwe ideeen, concepten en strategieën die ik heb opgedaan tijdens het Talent for Governance programma delen. Graag wil ik mijn kennis inzetten om ‘ eco-zones’  in te richten op rivieroevers, en om publiek-private partnerschappen op te zetten. Ik zou graag de schade die al is aangericht aan het milieu zo veel mogelijk neutraliseren. Burgerparticipatie is heel belangrijk voor duurzame ontwikkeling van de regio. Dit programma heeft mij geholpen om antwoorden te vinden over hoe de gemeenschap te betrekken om samen te werken naar het doel van een ‘ eco-stad’  toe.”