Jaar van deelname: 2015
Leeftijd:28
Functieomschrijving: Stadsdeel – secretaris
Lokale overheid: Deel-gemeente Glen View South – Harrare
Land: Zimbabwe
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage gemeente: Gemeente Rotterdam

Mijn werk voor Glen View South
Ik werk als ward administrator (secretaris) voor een deelgemeente van de hoofdstad Harare. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het assisteren bij de beleidsontwikkeling door de raad en de uitvoer van dit beleid. Daarbij assisteer ik ook bij het toezicht houden op beleid en procedures. Ik geef ondersteuning aan raadscommissies en afdelingen, voer evaluaties uit en beheer het budget. Aangezien ik ook verantwoordelijk ben om burgerparticipatie in de deelgemeente te verzekeren en direct met burgers in contact sta was dit programma op mijn lijf geschreven.

Ervaringen in Nederland
Het was heel speciaal te ervaren dat we tijdens de training met mensen van verschillende nationaliteiten met verschillende culturele en religieuze achtergronden waren maar we elkaar toch konden vinden. 

De stage was geweldig. Wat ik erg fijn vond is dat ik al van te voren bij de inhoud van het programma werd betrokken door de gemeente. Ik ontmoette experts op het gebied van afvalverwerking en de manier waarop gemeente rotterdam omgaat met haar afval heeft mij een nieuw perspectief gegeven. Ik verbleef bij hele aardige mensen die ervoor zorgden dat ik me helemaal op mijn gemak voelden.

Mijn Back-Home-Action plan
Ik ben van plan een afval ophaal project uit te voeren in Glen View South. het initiatief lijkt veel op de ‘Let’s do it’ Campagne in Estland. Het verschil met het plan dat ik voor het programma had is dat ik het nu op meer duurzame manier wil doen, eens elke maand. De gemeente zal beschermende kleding moeten leveren als handschoenen, maskers en schoenen en ook gereedschap als bezems en vuilnisbakken. Het belangrijkste is om burgers in te laten zien dat zij de grootse begunstigden zijn van het project. Een schone omgeving is goed voor de gezondheid en helpt ook ziektes tegen te gaan. Burgers zullen de het bevuilen van hun leefomgeving tegen gaan als ze het belang van een schone ruimte inzien.