Jaar van deelname: 2017
Leeftijd: 34
Functieomschrijving: Gemeentesecretaris
Lokale overheid:  Gemeente Mankayane
Land: Swaziland
Talentprogramma: Local Economic Development
Stage: Huizen

“The Local Economic Development Programme of Maknayane is my responsibility. It contains goals for facilitating economic development here, including scouting Public Private partnerships.”

Mijn werk voor de gemeente

Als gemeentesecretaris ben ik verantwoordelijk voor alle gemeentezaken. Ik leid de verschillende afdelingen en zorg voor een goede uitvoering van het strategisch plan van onze gemeente. Als zodanig ben ik ook verantwoordelijk voor het plaatselijke economische ontwikkelingsprogramma.

Ervaringen in Nederland

In de eerste plaats vond ik de cursus ‘Local Economic Development’ inhoudelijk zeer interessant, omdat deze een holistisch inzicht bood in wat LED allemaal te bieden heeft. De cursus gaf praktische voorbeelden van LED-projecten met verschillende benaderingen en vaardigheden. Mijn ervaring bij de gemeente Huizen oversteeg eveneens mijn verwachtingen. Ik was onder de indruk van het hoge ontwikkelingsniveau in de gemeente en de mate van interne capaciteit die de gemeente heeft. Ik heb veel verschillende strategieën leren kennen die ik thuis ook graag zou willen implementeren.

Mijn project “Sustainable Urban Farming for a Living”

Met dit project probeer ik gedurende een proef van zes maanden voedselzekerheid te creëren, werkloosheid aan te pakken en aan milieumanagement te doen. Daarbij maak ik gebruik van 15 vrijwilligers die voedsel gaan verbouwen. Dit doen we met twee doelen: ten eerste om kwetsbare weeskinderen te voeden en ten tweede om de voedselproductie met winst te verkopen.

Het project zal na zes maanden worden uitgebreid naar de rest van de gemeente, om het verbouwen van producten en de verkoop daarvan op de lokale markt aan te moedigen. Het overschot aan voedsel zal dan naar de 44 weeskinderen van het opvangcentrum ‘Care Point’ gaan, dat wordt gerund door dezelfde vrijwilligers.

mankayane-swazilandMankayane, Swaziland

Op een oppervlakte van 800 hectare waar per hectare twee personen wonen, is Mankayane een klein plaatsje gelegen in een mooie vallei omringd door een aangelegd park met zeldzame vogels. Het bestaat uit 400 huishoudens op een bevolking van ongeveer 1200 inwoners. Er zijn weinig commerciële activiteiten. De werkgelegenheid komt vooral van de overheid en het regionale ziekenhuis.