Jaar van deelname: 2018

Leeftijd: 34

Functieomschrijving: Directeur van Makhmour Directory of Health

Lokale overheid: Regionale overheid van Koerdistan

Land: Irak

Talentprogramma: Local Service Delivery

Stage: Blaricum-Eemnes-Laren

 

“As the director of Makhmour Directory of Health, I run around 20 Primary Health Care Centers in my region”

 

Mijn werk voor de gemeente

Als directeur van het Makhmour Directory of Health ben ik direct verantwoordelijk voor het toezicht op het in de gezondheidscentra werkend personeel en voorzien in hun behoeften. Ik doe dit via periodieke vergaderingen, training van medewerkers en rapportage aan het algemene directoraat van gezondheid. Ik ontwikkel ook nieuwe strategieën, plannen, rekruteer nieuw personeel en beheer ons budget. Ten slotte ben ik ook verantwoordelijk voor het aanbieden van speciale gezondheidsdiensten en met name voor preventieve maatregelen en screening van binnenlandse vluchtelingen.

 

Ervaringen in Nederland

Tijdens de Local Service Delivery training was er een inspirerende en positieve energie. De interactieve lessen en het delen van ervaringen met de andere deelnemers hebben me veel geleerd. De onderwerpen van de cursus waren interessant voor mij, dit geldt vooral voor de opname van kwetsbare groepen bij de levering van overheidsdiensten. Decentralisatie was voor mij ook een belangrijk onderwerp.

Na de twee weken van de opleiding aan de The Hague Academy heb ik een stage gelopen. Ik had deze week echt nodig om te leren hoe het gezondheidssysteem in Nederland werkt en hoe ze gezondheidszorg op lokaal niveau leveren. Het was inspirerend om te zien hoe zij ervoor zorgen dat iedereen erbij betrokken en opgenomen wordt. Ik vond het fascinerend om te zien dat de gezondheidsdiensten in Nederland worden getoetst aan nationale normen, terwijl ze worden gerund door de particuliere sector. Leren over het systeem van GGD’s door er één bezoeken, was erg nuttig. Het gezondheidscentrum dat ik bezocht, was voor mij een hele bruikbare ervaring, omdat ik verantwoordelijk ben voor twintig primaire zorgcentra in mijn regio.

 

Makhmour, Irak

Makhmour ligt in het gebied dat wordt aangeduid als “betwiste gebieden” tussen de Iraakse regering en Regionale regering van Koerdistan. Het viel in handen van ISIS en later was het het eerste gebied dat door de Iraakse strijdkrachten werd heroverd. De stad Makhmour en diens omgeving hebben een bevolking van ongeveer 60.000-70.000. De regio is voornamelijk afhankelijk van de landbouw.