Jaar van deelname: 2015
Leeftijd: 31
Functieomschrijving: Directeur afdeling Gezondheid, Milieu en Sociale diensten
Lokale overheid: Gemeente Chililabombwe
Land: Zambia
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage gemeente: Gemeente Leerdam

Mijn werk voor Chililabombwe
Ik houd mij bezig met het voorbereiden, coördineren en managen van beleid op de afdeling gezondheid, milieu en sociale zaken. Het is mijn verantwoordelijkheid de gezondheid van de gemeenschap te verbeteren door het aanbieden van verschillende publieke diensten op het gebied van bijvoorbeeld afvalverwerking, inspecties en preventie van epidemieën. Ook houdt ik mij bezig met het management van publieke diensten als markten, bus stations en recreatie. Ik probeer in mijn werk de gemeenschap te betrekken door hen de kans te bieden inbreng te leveren bij veranderingen van oud beleid maar ook bij het plannen van nieuwe diensten.

Ervaringen in Nederland
De interactieve manier van trainen tijdens de cursus van geweldig. Het gaf ons deelnemers de kans om van elkaar te leren. Geweldig om zoveel ervaringen te kunnen delen. De trainers en experts hadden veel inhoudelijke kennis over het onderwerp en het werd ons praktijkgericht gepresenteerd.

De stage ervaring was heel goed. Zeker het verblijf in een Nederlands gastgezin gaf me de kans om met verschillende mensen in een meer informele setting om te gaan. De familie was heel aardig en ik heb erg van mijn verblijf genoten. Ook vond ik het erg leuk te horen dat niet alleen ik leerde van mijn collega’s, maar dat zij ook van mij leerden. Het gebruik van een systeem gebaseerd op prikkelingen om burgerparticipatie te stimuleren vond ik mooi en ik ben van plan dit in mijn actieplan in te bouwen.

Mijn Back-Home-Action plan
Omdat een verbetering van de afvalverwerking cruciaal is bij de bestrijding van de uitbraken van epidemieën zou ik bij thuiskomst in mijn gemeente een project willen uitvoeren dat de verbetering van het afvalbeheer ten doel heeft. Onze gemeente lukt het op dit moment om slechts 30% van het afval te verwerken. Een van de problemen is dat de gemeenschap de daarvoor aangewezen verzamelpunten voor afval niet gebruikt. Het project zal er dus vooral op gericht zijn het publiek te informeren, en te enthousiasmeren en te laten participeren om een schonere stad te realiseren! Mijn ambitie is om Chililabombwe de schoonste stad van Zambia te maken!