Jaar van deelname: 2010
Leeftijd: 30
Functieomschrijving: Medewerker afdeling Buitenlandse Zaken
Lokale overheid: Gemeente Metropol Istanbul
Land: Turkije
Talentprogramma: Lokale dienstverlening en millenniumdoelen
Stagegemeente: Gemeente Den Haag

Mijn werk voor gemeente Istanbul
“Mijn gemeente is de grootste gemeente in Turkije en heeft ongeveer 16 miljoen inwoners. Istanbul is gelegen in een heel speciaal gebied en vormt de connectie tussen Europa en Azie. De gemeente staat bekend om haar enorme aantal medewerkers (47.000!) en ik ben trots daar eentje van te zijn. Bij de afdeling Buitenlandse zaken zijn wij verantwoordelijk voor de communicatie met buitenlandse gemeenten. Daarnaast zijn we krijgen we heel veel buitenlandse bezoeken ieder jaar. Ons doel is om nieuwe ontwikkelingen in het buitenland te volgen. Een van de belangrijkste onderwerpen waarop we dat doen is dienstverlening.”

Ervaringen in Nederland
” Tijdens de training kreeg ik de kans om veel collega’s vanuit de hele wereld te ontmoeten. Dit gaf mij de kans om ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen op et gebied van gemeentelijke dienstverlening.”

“Als deel van het Talentprogramma bezocht ik voor een korte stage de gemeente Den Haag. Ik was erg onder de indruk van de aandacht die ik kreeg van de medewerkers van de gemeente. Tijdens de drie dagen heb ik wel meer dan 20 ontmoetingen gehad met mensen van verschillende afdelingen, inclusief raadsleden en hoofden van afdelingen. Daarnaast waren er ook nog een aantal veldbezoeken, om een idee te krijgen van de diensten van de gemeenten. Kortom:  De stage kon niet beter, ik heb echt genoten!”

Back-Home-Action Plan
“Ik geloof dat de verschillende delen van gemeente Istanbul kunnen profiteren van wat ik tijdens het Talentprogramma heb geleerd. Door mijn rapportage en presentaties heb ik mijn ervaringen gedeeld met collega’s, afdelingshoofden en directeurs. Op die manier konden zij allen verschillende ideeën bedenken die pasten binnen onze gemeente. De volgende maanden zullen we kijken welke we hiervan kunnen uitvoeren.”

Update in 2011
“Derya werkt nog steeds bij afdeling Buitenlandse zaken bij gemeente Istanbul. Dit Talentprogramma heeft mijn blik verbreed en het was een speciale ervaring voor mij. Ik heb mijn ervaringen gedeeld met collega’s, maar we hebben de nieuwe ideeën tot op heden helaas niet in praktijk gebracht.”