Jaar van deelname: 2010
Leeftijd: 37
Functieomschrijving: Ontwikkelingsambtenaar
Lokale overheid: Bia district
Land: Ghana
Talentprogramma: Lokale dienstverlening en millenniumdoelen
Stagegemeente: Gemeente Huizen

Mijn werk voor het district Bia
“Het decentralisatie beleid in Ghana heeft geresulteerd in de creatie van 170 lokale overheden met de namen Metropool, Gemeente en District. Als ontwikkelingsambtenaar, ben ik verantwoordelijk voor de vorming van ontwikkelingsprogramma’s en projecten. Wij ontwikkelen ook Actieplannen. Daarnaast adviseren wij de raad over coördinatie en monitoren. Ik ben ook contactpersoon voor NGO’s en de private sector in het district. De ontwikkelingsplannen gaan hoofdzakelijk over het verlenen van diensten zoals sociaal economische infrastructuur op gebied van gezondheid, onderwijs, water, sanitatie, wegen etc.”

Ervaringen in Nederland
De training was in lijn met mijn functie in dienst van het district en mijn nieuwe kennis zal veel kunnen doen om lokale middelen in te zetten om de levens van de gemeenschap te verbeteren en de Millenniumdoelen in 2015 te bereiken.”

“Tijdens mijn korte stage bij gemeente Huizen, was ik erg onder de indruk door door verschillende management aspecten als het transportsysteem, het prachtige wegen netwerk en het afvalbeheer. Verder, vond ik de interactie tussen gemeente en burger heel interessant om te zien. De mate van openheid van de ambtenaren was ook erg inspirerend.”

Back-Home-Action Plan
“De impact van het Talentprogramma in mijn district kan ik zeker zien en voelen in mijn dagelijks werk. Ik kan mijn werk versterken op gebied van efficiëntie en effectieve lokale dienstverlening, transparantie, het ophalen van belastingen, project ontwerp dat de lokale situatie en de belangen van burgers geflecteerd en het creëren van omstandigheden waarin publiek-private samenwerking kan opkomen die ten goede komt aan de armen. Aan het eind van het programma werd mij gevraagd drie belangrijkste punten te noemen. Dat was een uitdaging, want ik heb zo veel geleerd dat ik niet kon stoppen na drie!”