Jaar van deelname: 2015
Leeftijd: 29
Functieomschrijving: Medewerker afdeling ontwikkeling
Lokale overheid: Gemeente Bibiani- Anhwiaso- Bekwai
Land: Ghana
Talentprogramma: Lokale Economische Ontwikkeling
Stage gemeente: Gemeente Westland

Mijn werk voor Bibiani- Anhwiaso- Bekwai
Als medewerker op de afdeling ontwikkeling houd ik mij bezig met het monitoren van ontwikkeling programma’s en projecten en het maken van rapportages, het assisteren van de gemeenteraad bij het opzetten en formuleren van ontwikkelingsprogramma’s. En het voorbereiden van korte en lange termijn projecten en plannen. Daarnaast assisteer ik bij het informeren van de raad over de voortgang en evaluatie van ontwikkelingsprogramma’s.

Ervaringen in Nederland
De training was geweldig, het verbreedde mijn kennis om Lokale Economische Ontwikkeling te versterken in onze gebied. Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de gemeente en had goede interactie met alle collega’s. Ik ben nog steeds erg onder de indruk wat ik allemaal heb geleerd vanuit die paar dagen!
Het talentprogramma vormt een goede stap voor jonge mensen die zich naar een hoger niveau willen bewegen!

Back Home Action Plan
Bij mijn aanmelding had ik voorzien dat ik een plan zou schrijven om bij terugkomst vanuit de gemeente samen met de boeren in de omgeving een palm olie fabriek op willen zetten. Namelijk 20% van de bevolking houdt zich in deze regio bezig met de verbouwing van palm. Er bestaan echter te weinig mogelijkheden de palm te verweken en te transporteren. Hierdoor heers er veel armoede onder de boeren. Het idee is om een coöperatieve palm olie fabriek op te zetten waarbij de boeren eigenaar en manager zijn, maar waar de gemeente ook toezicht houdt. Ik hoop hiermee meer werkgelegenheid te creëren, en meer inkomsten te generen voor de boeren en daarmee ok de gemeenschap waarin zij leven.

Dit was het plan voor mijn komst in Nederland. Tijdens het programma is mij echter duidelijk geworden dat ik mijn plan moest aanpassen. Het opzetten van een fabriek ligt te ver buiten mijn invloedssfeer en ikzelf kan mij beter richten op de begeleiding van het opzetten van een coöperatie van de boeren. Daarnaast ben ik nog op een aantal andere ideeën gekomen tijdens mijn verblijf. Zo denk ik dat we met de gemeente ook een plan kunnen opzetten om via een recycle bedrijf jeugd werkeloosheid aan te pakken. En verder heb ik het ook heel concreet gehad met de gemeente Westland over een plan waarbij het overschot van Nederlandse fietsen een uitkomst zou kunnen zijn voor schoolgaande kinderen hier die nu kilometers moeten lopen naar school.  Over drie maanden volgt mijn eerste update over al deze plannen!