Jaar van deelname: 2016
Leeftijd: 36
Functieomschrijving: Management assistent duurzaamheidsbeleid
Lokale overheid:  San Juan Miraflores (deelgemeente van Lima)
Land: Peru
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage: Gemeente Heerlen

Mijn werk voor de gemeente
In de deelgemeente San Juan de Miraflores proberen we de leefbaarheid voor bewoners te vergroten door de omgeving zo schoon mogelijk te maken. We hebben het dan over groene gebieden terugbrengen in de wijk, regelmatig vuilnis ophalen en geluidsoverlast beperken. Hiervoor praten we met lokale politici, zorgen we voor educatie en zijn we bezig met een duurzaamheidsplan waarin de buurtbewoners kunnen participeren. Via het programma ‘Ecologische buren’ leren we bewoners dat ze er samen voor kunnen zorgen dat hun buurt groener en schoner wordt.

Ervaringen in Nederland
Alle onderdelen van de training aan the Hague Academy waren interessant en nieuw voor mij. De belangrijkste thema’s gingen over de beleidscyclus , participatie ladder, na de conflicten, de analyse van de belanghebbenden en het gebruik van media ( overtuigingskracht van verhalen). Ik voelde me na de training al beter in staat om mijn eigen project te verbeteren. Ik zal eerst een betere analyse gaan uitvoeren en vanuit daar de beste methoden kiezen om de kans op succes van het project te vergroten.

De stageweek bij gemeente Heerlen was heel intensief en super interessant. Het meest inspirerend vond ik het project Schurenbergerpark. Het was echt een voorbeeld van burgerparticipatie waarbij de bewoners zich inzetten om de omgeving groener te maken. Ik zag veel overeenkomsten met mijn eigen back home actie plan. Zo kreeg ik heel veel ideeen en vanuit de gesprekken met het organiserend committee kreeg nog meer motivatie om van mijn project een succes te maken.

Back Home Actie Plan
Het doel is om lokale bewoners bewust te maken van de verbetering van hun omgeving en zo te helpen hun leefomstandigheden te verbeteren. We starten met drie buurten van gezamenlijk 860 inwoners. Dit zijn de armste wijken waar mensen de basisbehoeften als elektriciteit en water vaak nog missen. De huizen zijn gebouwd op een berghelling, waardoor er een groot gevaar is voor verschuivingen. De hogere huizen kunnen de lager gelegen huizen makkelijk beschadigen
Door middel van het planten van 2000 bomen die oorspronkelijk in San Juan de Miraflores voorkomen, willen we de bebouwing een halt toe roepen, de bodem stevig houden en betere irrigatie regelen. Voor mij is het belangrijk dat we de armste mensen uit deze buurt kunnen helpen. Ik denk dat we door duurzaamheid en verbetering van milieu de leefomstandigheden drastisch kunnen verbeteren.