Jaar van deelname: 2015
Leeftijd: 35
Functieomschrijving: Gemeenteseretaris
Lokale overheid: Gemeente Swabi
Land: Pakistan
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage gemeente: Gemeente Zwolle

Mijn werk voor gemeente Swabi
Ik werk sinds september 2014 voor de gemeente als gemeentesecretaris. Ik ben de administratieve tegenhanger van de gekozen burgemeester en geef leiding in de gemeente Swabi met 120 werknemers. Ik houd mij onder meer bezig met adviezen aan de gemeenteraad over gemeentelijke belastingen, stedelijke en gemeentelijke wetgeving. Verder houdt ik ook toezicht over alle gemeentelijke dienstverlening in de stad. Naast dit werk doe ik ook onderzoek naar veranderingen van menselijk gedrag en de rol van burgerparticipatie hierin, de rapportage behorende bij dit onderzoek zal in oktober verschijnen.

Ervaringen in Nederland
Alle sessies tijdens de training waren goed ontworpen en de trainers en experts hadden kennis over verschillende onderwerpen. Ik had graag nog een bezoek aan gemeente Den Haag gebracht. De bezoeken die wel werden georganiseerd waren erg goed, vooral het Vadercentrum en de rekenkamer.

Mijn ervaringen in Zwolle  zijn geweldig op sociaal, cultureel en inhoudelijk gebied. Als ik de stad vergelijk met de andere Nederlandse steden die ik heb gezien, lijkt me Zwolle een mooie stad waar het goed wonen is. Mensen hebben er plezier en zijn heel informeel en dit is iets wat ik erg waardeer als Pakistaan. De stad is heel levendig en cultuur vriendelijk. Mensen in het gemeentehuis waren erg vriendelijk en ik heb mij erg vermaakt. Ik had al tien jaar geen fiets meer gereden. En hoewel het minder comfortabel was dan de zachte zadels die wij in Pakistan hebben :-), deed het mij terug denken aan mijn tijd schooltijd!

Vooral de wandeling met de raadsleden vond ik een geweldige ervaring. Ik leerde veel, en zij vertelden mij dat ze ook van mij leerden.
Het veldbezoek naar ‘de tuin’ was een prettige ervaring. De oudere persoon die ik daar heb gesproken was zeer inspirerend in de manier waarop hij groen naar de stad bracht. Het was echt een mooi groen gebied!

De burgemeester leek mij een heel positief persoon, helaas heb ik maar weinig tijd met hem door kunnen brengen. Maar dat gesprek van 20 minuten was erg goed. Omdat ik zelf gemeentesecretaris ben vond ik het prettig de dagelijkse bezigheden met de gemeentesecretaris van Zwolle te bespreken.

Ik zal mijn gastheer Tim en zijn vriendin nooit vergeten. Ik voelde me heel erg thuis bij hen. Gitaar spelen, film kijken en vooral het bezoek aan het café vond ik heel bijzonder, die avond zelfs emotioneel omdat ik de dag erna weer zou vertrekken.

Wat ik ook heb opgestoken in Zwolle is dat de gemeentelijke taken erg goed worden uitgevoerd. Ik voorzie een sprakelende toekomst voor Zwolle omdat ik geloof dat het in potentie alles heeft! Ik geloof ook dat de mensen in het gemeentehuis capabel genoeg zijn om mee te werken aan die toekomst. Mijn burgemeester in Swabi heeft ook al genoemd Zwolle te willen bezoeken. Ik zou de stad ook heel graag vaker willen zien. Om op een van de prachtige pleintjes te zitten alleen al. Mijn complimenten Zwolle!

Mijn Back-Home-Action plan
Als lid van het comité van lokale overheidshervormingen in de staat Khyber Pakhyunkhwa, werk ik met een team om voorstellen te maken om het lokale bestuur, stads administratie en burgerparticipatie bij lokaal bestuur te hervormen.
Mijn BHAP is erop gericht om op verschillende wijze meer burgerparticipatie in de stad te krijgen. Via een commissie die zich hierop richt, maar ook door het aanbieden van een plek waar jongeren die zich met politiek willen bezig houden samen kunnen komen. Ik hoop met een project een keerpunt in de geschiedenis van burgerparticipatie in Pakistan te bewerkstelligen. De zaken die ik tijdens het programma heb geleerd en heb ervaren hebben mij enorm veel ideeën gegeven voor initiatieven die ik in Swabi kan opzetten.

Inmiddels heeft Shafiq een maand na thuiskomst al een afspraak gehad met de minister voor lokaal bestuur om zijn ervaringen en ideeën op het gebied van burgerparticipatie te delen.