Jaar van deelname: 2009
Leeftijd: 32
Functieomschrijving: Plaatsvervangend directeur afdeling kwetsbare groepen
Lokale overheid: Gemeente Ecatepec de Morelos
Land: Mexico
Talentprogramma: Burgerparticipatie
Stage gemeente: Gemeente Huizen

Mijn werk voor gemeente Ecatepec de Morelos
Officiële cijfers zeggen dat de gemeente 1,7 miljoen inwoners heeft. Echter, meer realistische schattingen spreken eerder van 2,5 miljoen. Het probleem van dit verschil is duidelijk: Een structureel gebrek aan financiën om problemen als overpopulatie, armoede, onveiligheid, gebrek aan water en slechte behuizing op te lossen.

Maat dit brengt mij er niet onder. In mijn werk voor de gemeente, ontwikkel ik sociale programma’s voor zwakkere groepen als straatkinderen, tiener moeders en mishandelde vrouwen. Ik voer ook programma’s uit. Meest recent voorbeeld was een schrijf workshop voor vrouwen in de gevangenis: De autobiografieën die deze vrouwen schreven zullen volgend jaar worden gepubliceerd.

Om Mexico sociaal en economisch te herstellen, moeten we op het lokale niveau beginnen. Gemeenten kennen de behoeften van hun inwoners het beste. Op het moment is er nog een heel groot tekort aan goed bestuur, budget voor trainingen en kennis bij ambtenaren.

Tot nu toe, is doorzettingsvermogen mijn oplossing  voor het tekort aan financien en medewerkers. Maar nu zou Talent for Governance best wel eens een betere manier kunnen zijn om toegang te krijgen tot kennis over lokaal bestuur.

Mexico heeft bijna 2500 gemeenten. Als deze allemaal zouden worden bestuurd met behulp van goede ambtelijke assistentie en professionele expertise, misschien zou dan armoede en ongelijkheid kunnen worden overwonnen. Professionele praktische training is cruciaal om deze ambtenaren op te leiden!”